YAŞAM HAKKINI SAVUNAN HAKİMLER YALNIZ DEĞİLDİR

16 Mayıs 2020

Yaşam Hakkını Savunan Hakimler Yalnız Değildir

Özgürce türkülerini söyleyebilmek için konser yasaklarının kaldırılması ve adil yargılanma taleplerinin kabul edilmesi için 323 gün ölüm orucunda olan ve ölüm orucuna ara verdikten çok kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek ile ilgili olarak "Türküler kimseye zarar vermez. #ibrahimgokcekyasamalıdır' şeklinde sosyal medyada paylaşım yapan Yargıçlar Sendikası Başkanı, Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 3 ay süreyle görevden uzaklaştırmıştır. Yine HSK, ölüm orucunun ardından hayatını kaybeden İbrahim Gökçek için sosyal medya hesabından paylaşım yapan Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı, İzmir Hâkimi Orhan Gazi Ertekin hakkında da ‘Terör Örgütü Propagandası Yapmak’ suçu kapsamında soruşturma başlatarak soruşturma kapsamında İzmir Adliyesi’ne müfettiş görevlendirmiştir.

Yaşam hakkını savunan, son derece insani ve vicdani söylemleri ifade özgürlüğü kapsamında dile getiren hakimler hakkında soruşturma başlatarak akabinde  görevden alan HSK; Anayasa’ya, AİHS’e ve diğer uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı davranmıştır. HSK, görevi ile ilgili herhangi bir şikayet sonucu değil, hakkında hiçbir mahkumiyet cezası olmadığı halde masumiyet karinesini ayaklar altında ezen bir kesimin sosyal medya üzerinden başlattığı linç kampanyası sonucunda görevden uzaklaştırma kararı almıştır. Bu kararın hukuki hiçbir yönü olmadığını ve Anayasanın 26. ve 138. maddelerine açıkça aykırılık taşıdığını vurgulamak istiyoruz.

İfade özgürlüğüne ket vurulan ve hakimlerin bağımsızlığı ile yargıç güvencesini ortadan kaldıran söz konusu görevden uzaklaştırma kararının derhal geri alınmasını, Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan‘ın görevine iade edilmesini, hakimler hakkındaki bu soruşturmaların bir an önce kapatılması gerektiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz  . 16.05.2020

Van Barosu

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 286 - Çoğul : 985 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 490069 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2065458 ]|-