SERGERRA 33IN DE MA KOMKIŞTENA HELEPÇEYÎ ŞERMEZAR KENÊ

17 Mart 2021

SERGERRA 33IN DE MA KOMKIŞTENA HELEPÇEYÎ ŞERMEZAR KENÊ.

Serra 1988î de 16ê Menga Adare de, hetê Saddam Huseyînî ra rejîmê BAASî Helepçe de bi gazanê kîmyasalana komkiştenên virazeyayê. Na komkişten de zafê ci; cinî, qeçek û kal û pîr 6357 kesî ameyî qetilkerdene û 14765 kesî zî bîyê dirbetin.

Na komkiştena zalîmane de pêro pîya 43753 kesî ameyî qetilkerdiş û 61200 kesî seqet mendî. Nê hêrişê kîmyasalan tarîxê dinya de trajedîyanê zaf girdan mîyan de cayê xo girewto. Bêguman nê hêrişê kîmyasalan qestê estbîyayişê Kurdan kerdo û zaliman waşto ke komkiştena Kurdan bikero.

Ewro rejîmê BAASî xilya û zalim o gird Sadam Huseyînî zî cezayê xo vîna. Labelê însanan hema zî na komkiştene ra îbret nêgirewto ke ewro rojhilato mîyanîn de, Surîye de, Efriqa da û xeylê cayanê cîhanî de sey nê qetlîyamana qetlîyamî hewna zî virazênê.

Ma bi wesîleyê serrgera Komkiştena Helepçeyî de wazenê ke sey nê zuluman fina zulumî nêbê, biqediyê û însanî yewbînan rê hinî zulum nêkerê..

MA KOMKIŞTENA HELEPÇEYÎ YA KE TARÎXÊ ÎNSANAN DE LEYMÊNO GIRD A, ŞERMEZAR KENÊ Û MA NÊ ZULUMÎ QET XO VÎR RA NÊKENÊ.

Helepçe de ne maye qeçê xo vînayî, ne zî qeçan maya xo vînayî…

33.YILINDA HALEPÇE KATLİAMINI KINIYORUZ.
Irak’ın Halepçe kasabasına 16-17 Mart 1988 tarihlerinde Saddam Hüseyin yönetimindeki BAAS rejimi tarafından Halepçe’ye gerçekleştirilen kimyasal gaz bombardımanı sonrası çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu 6.357 kişi zehirlenerek ya da yanarak katledilmiş, 14.765 kişi ağır yaralanmıştır.
Sonuç itibari ile zaman içinde 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61.200 kişinin de sakat kalmasına sebep olan bu kimyasal saldırılar, insanlık tarihinin kara lekelerinden ve en büyük insanlık trajedilerinden biridir.
Bu acı hadisenin Kürtlere yönelik bir etnik temizlik ve soykırım olduğundan şüphe yoktur. Bugün Halepçe katliamını yapan BAAS rejimi yıkılmıştır. Ancak tarihin gördüğü en büyük katliamlarından birisi olan Halepçe Katliamı ile yüzleşmesi ve bu acıdan ders çıkarması gereken insanlık, halen Ortadoğu’da, Suriye’de, Uzakdoğu’da, Afrika’da ve dünyanın birçok yerinde yine egemen güçlerin taşeronluğunu yapan rejimlerin ve örgütlerin eliyle insanları katletmeye, zulmetmeye devam etmektedir.
Halepçe Katliamının 33. Yıl dönümünde bu acı hadisenin bugün yaşanan zulümlerin son bulmasına vesile olması dileği ile bu acı hadisede katledilen, sakat bırakılan, yurdundan edilen herkesi rahmetle ve saygıyla yâd ediyoruz.
İNSANLIK TARİHİNİN KARA LEKELERİNDEN BİRİSİ OLAN HALEPÇE KATLİAMINI UNUTMADIK, unutmayacağız.
Ne ana buldu yavrusunu
Ne yavrusu buldu anasını
Halepçe kentinde...
HALEPCE 16 Mart 1988