SEÇİLMİŞLER DEĞİL, DEMOKRASİ CEZALANDIRILMAKTADIR

03 Ekim 2020

SEÇİLMİŞLER DEĞİL, DEMOKRASİ CEZALANDIRILMAKTADIR.

29 Eylül 2020 tarihinde Kars Belediye Başkanı Ayhan BİLGEN ve HDP'li bir çok eski milletvekili ve yönetici hakkında 6 yıl önce başlatılan soruşturma gerekçe gösterilerek onlarca kişi göz altına alınmıştı. İçlerinde Kars Belediye Başkanı Ayhan BİLGEN'in de bulunduğu birçok kişi tutuklanmıştır. Henüz tutuklama işlemi gerçekleşmeden bir açıklama yayınlayan Kars Belediye Başkanı, Belediye Başkanlığına kayyum atanmaması için istifa edeceğini açıklaması sonrasında, aralarında eş başkan Şevin ALACA'nın da bulunduğu HDP'li Kars Belediye Meclis üyelerine de gözaltı işlemi yapılmıştır.

Kars Belediye Başkanı Ayhan BİLGEN'in tutuklanmasının hemen ardından İç İşleri Bakanlığı İl valisini kayyum olarak atadıklarını açıklamıştır.

6 yıl önce başlatılan soruşturma nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali olduğu tespit edilerek devletin tazminata mahkum edildiği dosyadan tekrardan tutuklama suretiyle hem kişi hürriyeti ve güvenlik hakkı ve hem de seçilme hakkı ihlal edilmiştir. Bu soruşturma yıllardır dururken, seçilmiş HDP'li belediye başkanlarından kayyum atanmayan tek il belediye başkanı Ayhan BİLGEN hakkında yapılan işlemlerin hukuki olmadığı, hukukla izah edilecek bir açıklaması olmadığı ancak siyasi olduğuna ilişkin onlarca tespitin olduğu açıktır. Yürütme tarafından gelecek hukuka aykırılıkları frenleyecek olan yargı mekanizması, tam aksine yürütmeyle birlikte hareket ederek hukuksuzluğa ortak olmuştur.

Tutuklanan bir belediye başkanının yerine, meclis üyelerinin kendi aralarından birini seçerek başkan vekili olarak belirlemesine ilişkin yasal düzenleme kadük hale gelmiş olup, ilk kez kayyum atanması yerine istifayı düşünen ve seçilmişlerin kenti temsil etmesini isteyen bir iradeye,  dolayısıyla demokrasiye tahammül dahi edilmediği büyük bir endişeyle gözlemlenmiştir. Kars Belediyesi Meclis üyeleri halen gözlatında olup, seçilmişlerin kenti yönetmesinin imkanları da fiilen ortadan kaldırılmıştır.

Seçilmişleri tutuklayarak, cezalandırıldığı sanılan kişiler, siyasetçiler değil; bizatihi demokrasidir. Doğu ve Günaydoğu Anadolu Bölgesinde siyasi iktidarın partisinden olmayan neredeyse tüm belediye başkanlarının yerine kayyum atanması, siyasi darbedir. Darbe, kendinden olmayana tahammül edilemediği için yapılan hukuk dışı müdaheledir. Hukuk dışı olan her türlü müdahalenin silahlı olanına da, siyasi olanına da, yargı eliyle olanına da karşı olduğumuzu, Kars Belediyesi Başkanı Ayhan BİLGEN'in, Belediye  Meclis üyelerinin ve diğer siyasi yöneticilerin derhal serbest bırakılmasını, demokrasinin gereği olan seçilmişlerin yetkilerinin iade edilmesini, demokrasiye ve hukuka derhal geri dönülmesi gerektiğini kamuoyuna saygıyla duyururuz. 03/10/2020

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 477 - Çoğul : 1960 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 534946 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2258215 ]|-