SAVUNMA ÜZERİNDEKİ BASKILARA SON VERİLMELİDİR

27 Kasım 2020

SAVUNMA ÜZERİNDEKİ BASKILARA SON VERİLMELİDİR

25 Kasım 2020 tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında Bursa ÖHD Şubesi Üyesi 3 avukat hakkında gözaltı kararı verilmiş ve meslektaşlarımız gözaltına alınmıştır. Soruşturmanın, 2018 yılına ait cezaevi ziyaretleri gerekçe gösterilerek başlatıldığı iddiası ve meslektaşların emniyet ifadelerinin tamamlanmasının ardından bugün itibariyle savcılığa işlemleri ardından tutuklama talebiyle sevk edildikleri bilgisi öğrenilmiştir.

Yargı reformu adıyla yeni düzenlemelerinin yapılmasının kamuoyuyla paylaşıldığı bir dönemde meslektaşlarımızın, gazetecilerin, siyasetçilerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları yapılmak istenilen yargı reformunun amacını ortaya koymuştur. Soruşturma kapsamında, her gün adliyede bulunarak mesleği icra etmeye çalışan meslektaşlarımıza çağrı yapılarak ifadelerine başvurulması mümkün iken evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınmaları da avukatsız bir yargı hayalinin ve bağımlı hale gelmiş bir savunma isteğinin tezahürü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Avukatların savunmanlıklarını üstlendiklerini dosyalar ve gerçekleştirmiş oldukları cezaevi ziyaretleri başta olmak üzere bir bütünen mesleki faaliyetlerinin, yürüttükleri sivil toplum faaliyetlerinin illegalize edilmesi ceza hukukukun genel ilkelerine, Avukatlık Kanunu’na, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümlerine aykırı olup, bu yaklaşımı hiçbir suretle kabul etmemekteyiz. Nitekim Birleşmiş Milletler Konferansıda da kabul edilen Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler (Havana Kuralları) 18. Maddesinde; “Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler.” denilerek avukatlık faaliyetleri güvence altına alınmıştır.

Yapılan gözaltılarla bağımsız savunmanın ve en temel evrensel bir hak olan savunma hakkının ortadan kaldırılması amaçlanıyorsa da bilinmelidir ki; avukatlar bağımsız savunmanın ve savunma hakkının koruyucusudur ve barolar ile avukatlar hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma ve işler hale getirme görevini yerine getirmekten asla geri adım atmayacaktır.

Biz aşağıda imzası bulunan Van Barosu ve Van Özgürlük İçin Hukukçular Derneği olarak; Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve avukatların mesleki faaliyetlerinin soruşturmalara konu edilmemesini talep ediyor, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz. 27.11.2020

Van Barosu Başkanlığı

Van ÖHD

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 447 - Çoğul : 1379 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 586749 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2453149 ]|-