SAVUNMA SUSTURULAMAZ!

20 Kasım 2020

SAVUNMA SUSTURULAMAZ!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında aralarında Diyarbakır ÖHD Eş Başkanının ve bir çok üyesinin de bulunduğu Diyarbakır Barosuna kayıtlı 31, Adıyaman Barosuna kayıtlı bir meslektaşımız hakkında alınan gözaltı kararı doğrultusunda 24 meslektaşımız, 100’e yakın sivil toplum örgütü temsilcisi , sabah 04.30’da yapılan baskın ve ev araması sonucu gözaltına alınmışlardır. Soruşturmanın, Demokratik Toplum Kongresi binasında farklı tarihlerde yapılan aramalar neticesinde elde edilen fiziki ve dijital dökümanlarda meslektaşlarımızın isimlerinin bulunduğu iddiasıyla başlatıldığı öğrenilmiştir.

Son günlerde sıkça dile getirilen yargı reformu, meslektaşlarımızı ve sivil toplum örgütü temsilcilerini gözaltına aldırarak amacını ortaya koymuştur. Soruşturma kapsamında, her gün adliyede bulunarak mesleği icra etmeye çalışan meslektaşlarımıza çağrı yapılarak ifadelerine başvurulması mümkün iken gece 04.30’da evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınmaları, avukatsız bir yargı hayalinin ve bağımlı hale gelmiş bir savunma isteğinin tezahürü olarak karşımıza çıkmıştır.

Ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında, Diyarbakır Barosu başkanı Av. Tahir ELÇİ cinayetine ilişkin Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde 21 Ekim 2020 tarihinde yapılan duruşmada yaşananlar, 17 Kasım 2020 günü yapılan yargılamada Kemal KURKUT’u öldüren kamu görevlisi lehine beraat kararı verilmesi ve son olarak 18 Kasım 2020 günü Diyarbakır Barosu’nun bir önceki yönetiminin yargılandığı davanın duruşmasından iki gün sonrasında gece 04.30’da yapılan gözaltılarla hukuk camiasına ve topluma mesaj verilmek istenilmekte ise de bilinmelidir ki; savunma hiç bir zaman susmadı, susmayacaktır. Yapılan gözaltılarla gözdağı verilmek isteniliyorsa bilinmelidir ki barolar ve avukatlar hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını koruma ve işler hale getirme görevini yerine getirmekten asla geri adım atmayacaktır.

Biz aşağıda imzası bulunan Van Barosu ve Van Özgürlük İçin Hukukçular Derneği olarak; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve soruşturmanın mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesini talep eder, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu kamuoyuna bildiririz. 20.11.2020

Van Barosu Başkanlığı

Van ÖHD

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 417 - Çoğul : 1633 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 555703 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2338961 ]|-