PATNOS L TİPİ CEZAEVİ COVİD-19 SALGINI RAPORU

03 Mayıs 2020

PATNOS L TİPİ CEZAEVİ COVİD-19 SALGINI RAPORU

02.05.2020

Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası kamu sağlığı açısından Pandemi ilan etmesinin ardından Covid-19 salgını tüm dünyada yaygınlaşmış ve 11 Mart 2020 tarihi itibariyle resmi açıklama ile virüsün Türkiye’de de görüldüğü açıklanmıştır. Bugün itibariyle virüs ülkede 122 bini aşkın kişiye bulaşmış ve 3258 kişi hayatını kaybetmiştir. Salgın açısından en riskli alanların başında gelen cezaevleri ile ilgili yürütmekte olduğumuz çalışmalar kapsamında Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’ni 29/04/2020 tarihinde ziyaret ettik. Gözlem ve tespitlerimiz şu şekildedir;

➢ -Cezaevi girişinde cezaevi personeli ve görevli askerlerin eldiven ve maske taktıkları,

cezaevi girişinde avukata da eldiven ve maske verildiği ve ateş ölçümü yapıldığı gözlemlenmiştir.

-Avukat görüşleri kapalı görüş usulüne göre yapılmaktadır.

-Görüş yerine varıldığında mahpusun elinde eldiven ve yüzünde maske olduğu görülmüştür. Ancak mahpuslar haftalık telefon görüşmelerine çıktıklarında ve segbis odasına gittiklerinde kendilerine  maske ve eldiven verilmediğini vesosyal mesafe hiçe sayılarak kendilerine üst araması yapıldığını belirtmişlerdir.

➢ Mahpuslar;

-şimdiye kadar koğuşların 3-4 defa dezenfekteedildiğini, en son 15-20 gün önce bu işlemin gerçekleştirildiğini, ama bu işlemin yüzeysel bir şekilde gerçekleştirildiğini,

-kendilerine maske, dezenfektan, eldiven, gibi malzemelerin verilmediğini, sadece çok az miktarda sıvı sabun ve çamaşır suyu verildiğini, kantinde satılan maske ve temizlik malzemelerinin fiyatlarının yüksek olduğunu, 1 lt dezenfektanın 55,00-TL’ye satıldığını,

-aile görüşlerinde ve sosyal faaliyetlerinde getirilen kısıtlamaların halen devam ettiğini, haftalık 20 dkaile telefon görüşü gerçekleştirdiklerini,

-elektrik ve su kullanımlarının, temel gıda ihtiyaçlarının kendilerine ücretsiz sağlanmadığını,musluktan akan suyun lağım kokması sebebiyle içilemediğini ve içme suyunu satın almak durumunda kaldıklarını, lağım kokan su ile temizlik ihtiyaçlarını giderdiklerini,

-kendilerine besin değeri düşük yemekler verildiğini,

-hasta, yaşlı ve çocuklu mahpuslar için durumlarına özgü herhangi bir önlem alınmadığını,

-dışardan gelen eşya, kitap, gazete, dergilerin kendilerine verilmediğini, radyoların toplatıldığını, sadece televizyondan haber alabildiklerini,

-sağlık hakkına erişimlerinin  sınırlandırıldığı, çok acil durumlar dışında revire götürülmediklerini,

-hastaneye götürülmek durumunda olan mahpusların hastane dönüşü 14 gün süresince tekli odalara alındıkları, yaşlı ve hasta mahpusların bu durumdan kaynaklı hastaneye gidemedikleri ve tedavilerinin aksadığını,

-cezaevlerinde gerçekleştirilen sayımın normal seyrinde devam ettiği ancak görevli personelin maske kullandığını

Tarafımıza aktarmışlardır.

Hali hazırda ziyaret gerçekleştirmiş olduğumuz cezaevlerinde Covid-19 salgını ile ilgili birtakım önlemler alınmıştır, ancak bu önlemler yeterli değildir. Doluluk oranlarının fazlalığı, hijyen imkanlarından, koruyucu malzemelerden yoksunluk, sağlık ve tedavi imkanlarına erişememe sebebiyle mahpusların yaşam hakları büyük bir risk altındadır. Maske, eldiven, dezenfektan gibi koruyucu malzemelerin mahpuslara para ile satılması ve birçok cezaevinde fiyatların fahiş olması, yine koğuşlarda dezenfekte işlemlerinin kapsamlı ve sık sık gerçekleştirilmemesi, telefon görüşüne giden mahpuslara sosyal mesafe kuralları hiçe sayılarak arama yapılması, özellikle normal koşullarda dahi tutsakların kullanmak zorunda kaldığı suya lağım suyu karışması sağlık ve yaşam hakkı için büyük bir risk iken, pandemi sürecinde cezaevinde mahpusların temizlik ihtiyaçlarını içine lağım suyu karışan kirli su İle karşılamaları mahpusların yaşam haklarındaki riski kat ve kat artırmaktadır.

Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri de göz önüne alınarak öncelikle tüm cezaevlerinde alınan tedbirlerin arttırılmalı, yine tüm mahpusların yaşam haklarını koruyacak uygulamalar ile öncelikle hasta, yaşlı ve çocuklu mahpusların tahliyesi sağlanmalı ve tüm mahpusları kapsayacak eşit ve adil bir infaz değişikliği gerçekleştirilmelidir. Öhd Van Şubesi ve Van Barosu Cezaevi Komisyonu olarak Covid-19 salgını dolayısıyla tüm mahpusların sağlık ve yaşam hakları kapsamında cezaevlerinde alınan ve alınacak tedbirlerin, yasalar ve uluslararası sözleşmeler ışığında tüm hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.

Van Barosu Cezaevi Komisyonu

ÖHD Van Şubesi

Van Tuhay-Der

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 646 - Çoğul : 2699 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 520938 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2199263 ]|-