KAYYUM,KORONA VİRÜSÜNDEN DAHA TEHLİKELİDİR

23 Mart 2020

KAYYUM,

KORONA VİRÜSÜNDEN DAHA TEHLİKELİDİR

Batman Belediye Eş Başkanı Mehmet Demir ile Silvan Belediyesi Eş Başkanı Naşide Toprak, Ergani Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Kaya, Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan 23/03/2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak, yerlerine kayyum atanmıştır.

Seçmen iradesini ve doğrudan demokratik hukuk düzenini hedef alan kayyum kararları, bugünlerde tüm dünyanın mücadele ettiği korona virüsünden daha tehlikelidir. OHAL KHK’leri ile ilk kez toplum içine enjekte edilen kayyum kararları o dönem Demokratik Bölgeler Partisine (DBP) mensup 102 Belediyeden 94’üne atanmıştı. OHAL’in kaldırılmasından sonra yapılan 31 Mart 2019 tarihli yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Henüz seçimlerin üzerinden 1 yıl geçmeden son kayyım atamalarıyla HDP'nin 3 büyükşehir, 2 il, 29 ilçe ve 3 belde olmak üzere toplam 37 belediyesine kayyum atanmış oldu.

Söz konusu belediyelerin bulunduğu bölgede, iktidar partisi ile HDP’nin yarıştığı ve iktidarın kazanamadığı belediyeler olduğu, belediye başkanlarının yerine atanmış kaymakamların/valilerin görevlendirildiği dikkate alındığında kararın demokratik değil, siyasi saiklerle alındığı apaçık bir şekilde ortadır.

Yine görevden alınan Belediye Başkanının yerine belediye meclis üyelerinden birinin kendi aralarında yapacakları seçimle gelmesi yerine, kaymakam/vali atamaları kararın yargısal bir sürecin doğurduğu zorunluluk olmadığını ayan beyan ortaya koymaktadır.

Korona virüsü enfekte olduğu bünyeye zarar verirken kayyum kararı bütün toplumun sağlığına ve demokrasi inancına zarar vermektedir. Kişilerin bireysel sağlığı kadar toplum sağlığı da korunmalıdır. Bireysel olarak sağlığa zarar veren virüslere karşı aşı ve ilaçlar çare olurken, toplum sağlığına zarar veren hususlara karşı ancak adil bir idari ve yargı düzeni çözüm olacaktır. Fakat görüyoruz ki, 2019 Ağustos ayından itibaren alınan kayyum kararlarına karşı ne idare içinde adil bir düzen sağlanmış ne de yargı kararları ile bir çare bulunmuştur.

Vatandaşın sağlığına yönelik alınan bireysel tedbirler gibi, toplum sağlığına ve demokrasiye yönelik de birtakım tedbirler alınmalıdır. İlkin tüm görevden alınan belediye başkanlarının görevlerine iadesi gerekmektedir. Tutuklu olanların, derhal tahliyesi ile görevlerine iadesine karar verilmelidir. Tutukluluk süreci devam edenlerin ise, yerlerine atanan kayyumlar aracılığıyla değil, belediye meclisinin yapacağı seçimle belirlenen kişi tarafından yönetilmesine imkân tanınmalıdır. Demokratik sürecin işlemesine olanak tanınmalı, siyasi saiklerle hareket edilmesinden derhal kaçınılmalıdır.

Defaatle belirtmiş olduğumuz üzere; kayyum kararıseçmenin tercihine, halkın iradesine, sandığa, demokrasiye karşı açıkça yapılmış bir DARBEDİR. Kayyum kararlarının demokrasi ve toplum sağlığıaçısından çok ciddi riskler taşıdığını ve koronavirüsünden daha tehlikeli bu kararların derhal geri alınmasının gerekliliği kamuoyuna saygıyla duyurulur.23/03/2020

VAN BAROSU BAŞKANLIĞI

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 786 - Çoğul : 2754 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 474392 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2004842 ]|-