BASINA VE KAMUOYUNA

30 Eylül 2020

BASINA VE KAMUOYUNA

11.09.2020 tarihinde gözaltına alındıktan iki gün sonrasında hastanede yoğun bakımda oldukları öğrenilen Osman ŞİBAN ile Servet TURGUT’ un hastane raporlarında yoğun darp ve işkenceye maruz kaldıkları ile yüksekten düşme / helikopterden düşme sebebiyle tedavi altına alındıklarıkamuoyuna yansımış, vahim olaya ilişkin süreç Van Barosu, Van-Hakkâri Tabipleri Odası ve Van ÖHD tarafından yakından takip edilmeye başlanmıştır.

Tedavisi yoğun bakım ünitesinde tamamlanarak 20.09.2020 tarihinde hastaneden taburcu olan Osman ŞİBAN yeniden 21.09.2020 tarihinde Van Askeri Hastanesine sabah erken saatlerde alınmış, akabinde yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle beyanda bulunamayacağının doktor raporuyla tespit edilmesi üzerine hastaneden taburcu edilerek Mersin iline ailesinin bulunduğu ikametgâhına ambulans vasıtasıyla götürülmüştür.

Öte yandan gözaltına alındığı günden bu yana hastanede yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen Servet TURGUT ise bu sabah saatlerinde vefat etmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Yaşanan vahim olay ve soruştura süreci yukarıda isimleri belirtilen 3 kurum ve ailelerin avukatları tarafından kurulan ortak komisyon tarafından yakından takip edilmektedir. Vahim olaya ilişkin Van Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan görüşmelerde de, olayın hemen akabinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen bir soruşturmanın başlatıldığı öğrenilmiş, etkin ve sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasına yönelik bir soruşturmanın yürütüleceği bilgisi de verilmiş olup, soruşturma dosyasından gizlilik kararı mevcut olduğundan, soruşturmanın selametine zarar verilmemesi ve olayın yeni bir cezasızlıkla sonuçlanmaması adına ayrıntılı raporumuz özellikle Osman ŞİBAN’ınbeyanları Savcılık tarafından sağlıklı bir şekilde alındıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Ancak önemle belirtmek isteriz ki yaşanan vahim olay her yönüyle araştırılmalı, gördükleri ağır işkence ve darp sonucu Osman ŞİBAN’ın hafıza kaybı yaşamasına varacak derecede yaralanmasına, Servet TURGUT’ un ise ölümüne sebep olan tüm sorumlular adli makamlar önüne çıkartılarak cezalandırılmaları sağlanmalı, soruşturmanın ise kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs ve işkence/kötü muameleden yürütülmesi gerekmektedir.

Öte yandan kamuoyuna yansıyan görgü tanıkları, Osman ŞİBAN ile Servet TURGUT’un helikoptere sağlam bir şekilde bindirildiklerini beyan etmiş, Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise vefat eden Servet TURGUT’ un kayalıklardan düştüğü, Osman ŞİBAN’ın ise usulüne uygun muhafaza altına alındığı belirtilmiş ise de Servet TURGUT’un ölümüne, Osman ŞİBAN’ın ise uzun bir süre yoğun bakımda tedavi gördükten sonra hafıza kaybı yaşayacak derecede yaralanmasına sebep olan olaylar hakkında her hangi bir açıklama yapılmamış, yurttaşların gözaltı işlemleri akabinde Van İl Jandarma Komutanlığına getirildikleri ve hazırda bekleyen ambulanslar ile hastaneye sevklerinin yapıldığı belirtilmiştir.

Türkiye’nin halen bir hukuk devleti olduğu inancıyla; Servet TURGUT’un ölümüne, Osman ŞİBAN’ın ise ağır derecede yaralanmasına sebep olan vahim olaya ilişkin etkin bir soruşturmanın yürütülerek, tüm sorumluların tespit edilip cezalandırılmasını, yaşanan olayın toplumsal kırılmanın daha da artmasına sebep olacak şekilde cezasızlıkla sonuçlandırılmamasını talep ediyor, olayın ve soruşturmanın tarafımızca yakından takip edildiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz. 30.09.2020

Van Barosu

Van ÖHD

Van – Hakkâri Tabipleri Odası