07 Temmuz 2020

Değerli Meslektaşlarım ve Değerli Basın Emekçileri,

Bildiğiniz üzere Avukatlık Kanunu’nda yapılması istenilen değişikliklere karşı uzun zamandır mücadele yürütüyoruz. TBMM’ye sunulan ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısı, 80 Baro olarak yüksek sesle dile getirdiğimiz itirazlarımızda ne denli haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. TBMM Adalet Komisyonunda tek bir cümlesine, tek bir virgülüne dahi dokunulmadan kabul edilen yasa tasarısı mesleğin sorunlarını çözmek yerine daha fazla sorunu karşımıza koymaktadır. Çoklu Baro düzenlemesiyle, baroları bölme, parçalama ve işlevsiz hale getirme, yandaş Barolar oluşturma iradesi  içerisinde olduklarını artık çok net bir şekilde görebiliyoruz. Yurttaşın temel haklarını, tamamen siyasallaşan bir yargı sistemi içerisinde arayalım istiyorlar. Hukuksuzluklara, temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılmasına itiraz etmeyen, gücünü siyasetten alan, sırtını muktedirlere dayayan bir baro yapısı istiyorlar. Bu yüzdendir ki bizimle görüşmek, bizi dinlemek dahi istemiyorlar. 80 Baro olarak defalarca, bizden bağımsız bir yasa düzenlemesinin yapılmaması gerektiğini belirtmemize, gelin yasayı hep birlikte yapalım dememize rağmen bizimle görüşmeyi reddettiler. TBMM’nin kapısına dayanan baro başkanlarının komisyonlarda yer almasını sağlamak yerine bizi Meclis önünde taş duvara mahkum etmeye çalıştılar. Bize “davet ettik gelmediler” diyorlar ya aslında tamamen kendilerine bağladıkları yandaş medya ile topluma yalan söylüyorlar. Tartışma programlarında baroları tartışırken baroların, baro başkanlarının sesine yer vermekten büyük bir korkuyla kaçınıyorlar. Çünkü toplumu aldattıklarının er yada geç öğrenileceğini biliyorlar.

Barolar olarak 19 Mayıs ve 1 Haziran bildirlerimizden sonra Ankara’ya doğru bulunduğumuz illerden savunma yürüyüşü başlatmış, yürüyüşümüz boyunca da toplumun hukuk devletine olan inancını ve umudunu gözlemleyebilmiştik. Ankara’ya ulaştığımızda ise girişimiz engellenmiş, 27 saat boyunca fiili bir gözaltı durumuyla karşı karşıya kalmış, direnerek koydukları barikatları kaldırtmıştık. Tüm itirazlarımıza rağmen yasa teklifi meclis adalet komisyonundan geçerek genel kurula sunuldu. Düzenlemenin perşembe günü TBMM’ye gelmesini bekliyoruz. Elbette bizler genel kurul sürecinin de takipçisi olacağız, orada olacağız; Yüksek sesle itirazlarımızı bir kez daha haykıracağız. Demokratik, çağdaş ve meslektaşların güncel ve hayati sorunlarına çözüm üreten bir yasanın hep birlikte düzenlemesi gerektiğini tekrar tekrar söyleyeceğiz. Yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldıracak olan bu yasa tasarısına karşı tüm meslektaşlarımızla birlikte yüksek sesle bir kez daha tekrarlıyoruz; Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz.

Yaşadığımız bu süreçte bizlere destek olan, yalnız olmadığımızı hissettiren, güçlü bir şekilde dayanışan tüm meslektaşlarımıza, Sivil Toplum Örgütlerine, kurum ve kuruluşlara bir kez daha teşekkür ediyor, bugün bizlerle omuz omuza olduğunu göstererek burada bulunan meslektaşlarımızı bir süre oturma eylemine davet ediyoruz. 07.07.2020

Saygılarımızla,

Van Barosu Yönetim Kurulu adına
Baro Başkanı Av.Zülküf UÇAR