BASINA VE KAMUOYUNA

13 Mart 2020

BASINA VE KAMUOYUNA

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma ile Şanlıurfa’da avukatlık yapan Av. Metin Özbadem , Av. Şeyhmus İnal,  Av. Emin Baran , Av. Sevda Çelik Özbingöl, Av. Hidayet Enmek , Av. Hüseyin İzol , Av. Cemo Tüysüz; Diyarbakir'dan Av. Özkan Avcı, Av. Zeynep Işık 12.03.2020 tarihinde sabah saatlerinde evlerinden gözaltına alınmışlardır. Aynı gün ve saatlerde Diyarbakır’dan Av. Bahar Oktay, Av. Osman Çelik ve Şırnak’tan Av. Gürgin Kadırhan hakkında da aynı soruşturma dosyası ile ev ve büro araması yapılmıştır.

Yargının, siyasetin tahakkümü altına alınmış olmasının en görünür olduğu dönemi yaşıyoruz. Yargı görevini yapanlar bağımsız ve tarafsız olduklarını unutmuş, adeta siyasal iktidarın talimatlarını kutsal görev addeden birer nefer olmuşlardır. Hatalara, yanlışlara, haksızlıklara, adaletsizliklere itiraz edenler; soruşturma, gözaltı ve tutuklamalarla tehdit edilmekte, savunma görevini yapan avukatlar cezai soruşturmalarla baskı altına alınmak istenmektedir. Fakat bu beyhude bir çabadan ibarettir.

Bağımlı hale gelen yargının diğer sac ayakları, savunmayı da bağımlı hale getirebilecekleri arzusu ve yanılgısı içerisindedir. Savunmasız bir yargı oluşturulmak istenmekte ise de oluşturmalarına asla izin vermeyeceğiz. Avukatın olmadığı bir sistemin inşasına müsaade etmeyeceğiz. Avukatı, temsil ettiği kişilerle özdeşleştirmek suretiyle cezalandırma cihetine giden anlayışa karşı daima mücadele edeceğiz.

Avukatlık Kanundaki soruşturma usullerine ve Ceza Muhakemesi Kanundaki çağrı usullerine uymadan, avukatları sabah baskını şeklindeki uygulamalarla ev ve işyerlerini aramak suretiyle göz altına almaya çalışmak kabul edilemez bir uygulamadır. Çalışma alanı adliyeler, savcılık, mahkeme kalemleri ve duruşma salonları olan avukatların ifadelerinin alınmasına yönelik bu yaklaşımı ve uygulamayı şiddetle kınıyoruz.

Bağımsız bir yargı, ancak baskı altında olmayan bağımsız bir savunmayla var olabilir. Van Barosu ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği olarak bağımsız yargıya zarar veren her eylemin suç teşkil ettiğini, bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyan avukatlara ve savunmaya yönelik yapılan soruşturmalara ve bu soruşturma yöntemlerine derhal son verilmesinin kanuni bir zorunluluk olduğunu hatırlatırız. 13/03/2020

VAN BAROSU

ÖZGÜRLÜKÇÜ HUKUKÇULAR DERNEĞİ VAN ŞUBESİ

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 492 - Çoğul : 1706 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 418981 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1786031 ]|-