BASINA VE KAMUOYUNA

07 Mart 2020

BASINA VE KAMUOYUNA

Rûdaw Medya Grubu İstanbul Muhabiri  Rawin Sterk ve kameraman Mehmet Şirin Akgün, 28 Şubat günü Edirne Pazarkule'de mültecilerin Yunanistan sınırlarına geçişlerini takip ederken, "Askeri alanda çekim yaptıkları" gerekçesiyle jandarmalar tarafından gözaltına alınmış, Mehmet Şirin Akgün serbest bırakılmış, Rawin Sterk ise çıkarıldığı mahkemece sosyal medyada yaptığı “İdlip'de 21 asker kayıp" paylaşımı örgüt propagandası olarak değerlendirilerek tutuklanmıştır.

Hemen arkasından Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile gazeteci Hülya Kılınç, bir MİT görevlisinin Libya’da şehit olmasını haberleştirmeleri nedeniyle tutuklanmışlardır. Tutuklama kararının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 05/03/2020 tarihli kararı ile oda tv haber internet sitesine idari tedbir mahiyetinde erişim engeli getirildi.

Aynı haber sebebiyle Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan da tutuklandı.
Aynı gün Yeniçağ Yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser de tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmışlardır.

Gazetecilere yönelik bu baskı ve yıldırma politikası ve haber sitesine erişimin engellenmesi ifade özgürlüğünün açık ihlali ve siyasi iktidarın  yargı yoluyla basını ve toplumu dizayn etme çabasının eseri olan bir gözdağıdır.

Hukukun üstünlüğüne ve adil yargilanmaya aykırı  her soruşturma yeni bir hak ihlali demektir.

Kuvvetler ayrılığının yok edilmesi, tarafsız ve bağımsız yargı yerine, yürütme emrinde bir yargı  yaratılması ve iktidar talimatlarina uygun keyfi kararlar veriliyor olması asla kabul edilemez.

İfade özgürlüğü demokrasinin temel gostergelerinden biridir. Bu nedenledir ki, kamuoyunu ilgilendiren, konularda halkın bilme hakkı ve gazetecilerin ifade özgürlüğünün en önce  korunması gerekir.

Gazeteciliğin suç olmadığını bildirir; keyfi, anayasaya, hukuka ve demokratik toplum gereklerine aykırı uygulamaların son bulmasını beklediğimizi kamuoyu ile paylaşırız.
Saygılarımızla. 07.03.2020

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 493 - Çoğul : 1710 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 418982 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1786035 ]|-