BASINA VE KAMUOYUNA

05 Şubat 2020

BASINA VE KAMUOYUNA

04.02.2020 günü akşam saatlerinde Van Bahçesaray yolunda meydana gelen çığ düşmesi sonucu 5 vatandaşımız ölmüş, 7 vatandaşımız çığ altından yaralı olarak çıkartılmış, 2 vatandaşımıza ise yürütülen arama çalışmalarında halen ulaşılamamıştır.

Arama çalışmaları devam ederken 05.02.2020 günü öğlen saatlerinde yeni bir çığ felaketi meydana gelmiş, arama kurtarma ekipleriyle vatandaşların üzerine çığ düşmesi sonucu 33 vatandaşımızın öldüğü, bir çok vatandaşımızın çığ altından çıkarılarak Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanelerinde tedavi altına alındıkları, kurtarma faaliyetlerinin hala devam ettiği yetkililer tarafından yapılan açıklamada belirtilmiştir.

Van – Bahçesaray yolu geçmişten günümüze özellikle kış aylarında ulaşımın en problemli olduğu bir yol olup dönem dönem meydana gelen çığ felaketleri, araçların yolun aşırı virajlı olması nedeniyle uçuruma devrilmeleri sonucu bir çok vatandaşımızın vefat ettiği bilinmektedir. Yine yılın büyük bir bölümünde yolların kar nedeniyle kapalı olması nedeniyle bugüne kadar yapılan yol çalışmalarının da yeterli olmayacağı tüm kişi ve kurumlarca sürekli belirtilmiş, ancak ülkenin bir çok yerini tünellerle donatan yöneticiler kalıcı ve etkili çözüm yollarını bu yol güzergahı için üretememiş, yapılması planlanan yolların ise tamamlanması süreci hızlandırılmamıştır.

Tarih boyunca insanoğlunun karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de hiç kuşkusuz ki doğal afetler olmuştur. Ancak doğal afetlere karşı alınacak önlemlerle yaşanacak felaketler sonrasında can kaybı önlenebilir, etki edeceği alan ve zarar minimum seviyeye indirilebilecektir. Dün akşam saatlerinde meydana gelen çığ felaketi Van Bahçesaray yoluna ilişkin olarak etkili bir ulaşım hattının sağlanamaması, öngörülen ve her yıl kendini tekrar eden çığ felaketlerine karşı yeterli ve gerekli önlemlerin alınmamasından kaynaklı olarak meydana gelmiş, bugün gerçekleşen çığ felaketi ile de arama kurtarma faaliyetlerinin işin ehli olan kişilerce koordine edilmediğini, organizasyonun bilinçsizce yapıldığını, arama kurtarma faaliyetlerinın kontrolsüzce önlem alınmaksızın yapıldığını, doğal felaketlere yöneticilerin yeterince hazır olmadığını, idarenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini oluşan son derece vahim tabloyla ortaya koymuştur. ‪İdare üzerine düşen yükümlülükler doğrultusunda meydana gelecek felaketleri öngörmeli, bu doğrultuda gerekli önlemleri almalıdır. Oluşacak felaketlerde arama faaliyetlerini iyi koordine ederek yeniden oluşabilecek felaketlerde can kaybının yaşanmaması için gerekli tedbirleri almalıdır. ‬

Çığ altında kalarak vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Aramalar sonucunda halen ulaşılamayan vatandaşlarımıza da sağ salim ulaşılmasını temenni ediyor, baromuzun yaşanan çığ felaketleri sonucu oluşan ihmal ve ihlallerin takipçisi olacağını kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Van Barosu Başkanlığı. 05.02.2020

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 168 - Çoğul : 421 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 395305 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1706819 ]|-