27 Aralık 2019

Baromuza kayıtlı iki meslektaşımız 26.12.2019 gün saat 14.30 sıralarında Gürpınar-Van yolu üzerinden Van’a araçlarıyla ayrı ayrı giriş yaptıktan sonra Van İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı kolluk görevlilerince “edinilen istihbari bilgiler” doğrultusunda durdurularak araçları İl Emniyet Müdürlüğü’nün yeni yerleşkesinde bulunan alana çekilmiş, Van 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 16.40 da vermiş olduğu kararla da bir saat süreyle her iki araçta detaylı aramalar yapılmış, aramalar esnasında Baro Yönetim Kurulu üyeleri ile Avukat Hakları Merkez üyeleri de hazır bulunmuş, yapılan aramalar sonucunda her hangi bir suç unsuruna ulaşılamamıştır.

Somut bilgi ve her hangi bir delil olmamasına rağmen hukuka aykırı olan ve özünde keyfiyet barındıran istihbari bilgiler doğrultusunda meslektaşlarımızın arama kararı olmaksızın durdurulmaları ve saatlerce bekletilmeleri suretiyle hürriyetlerinden yoksun bırakılmaları, yine salt istihbari bilgiler dikkate alınarak avukatlara ait araçlarda arama yapılması yönünde nöbetçi Hakimlik tarafından karar verilmesi ve suçlu yaratılmak suretiyle delillere ulaşılmaya çalışılması hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.

Savunmanın, kaynağı ve doğruluğu belirli olmayan ve delil niteliği dahi bulunmayan istihbari bilgiler gerekçe gösterilerek hizaya çekilmeye çalışılması ve yargının üç ayağından biri olan avukatlara yönelen bu yaklaşım hiç bir dönemde kabul edilmemiş, asla kabul edilmeyecektir. Meslektaşlarımıza yönelik bu hukuksuz uygulamaya karşı Van Barosu olarak gerekli suç duyurularında ve şikayetlerde bulunularak yasal yollara başvurulacağını kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 203 - Çoğul : 582 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 395340 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1706980 ]|-