31 Temmuz 2021

Türkiye’de birçok halk, inanç, mezhep ve gruplar bir arada yaşamasına rağmen ırkçı ve ayrımcı söylemler yaptırımsız kalmakta, hatta çoğu zaman övülmektedir. Türkiye’de yaşayan bazı kesimlere yönelik yurttaşlık gereği olan hukuki korumanın sağlanmadığı, günlük yaşamda Kürtler, Aleviler, mülteciler, Suriyeliler ve mevsimlik işçiler, başta olmak üzere birçok kesime yönelik ayrımcılık uygulandığı veya nefret söyleminin cezasız kaldığı, yaşananların münferit bir olay olarak gösterilmeye çalışıldığı bilinmektedir. Bu kesimlere yönelik işlenen cinayetlerin, fiziki saldırıların, fiili ve sözlü hakaretlerin yeterince denetlenmediği, soruşturma sürecinde mağdurdan çok faillerin korunduğu ve çoğu zaman ya yaptırımsız kaldığı veya hak ettiği cezanın çok altında ceza aldığı, kamuoyunca da sık sık dile getirilmektedir.

Dün Konya’da 7 Kürt yurttaşın hunharca öldürülmesi de bu kapsamda göz göre göre gelmiş bir katliamdır. Katiller önceden bu aileye saldırmasına rağmen tutuklanmamış ve açıkça yapılan ırkçı, ayrımcı tehditlerine rağmen salıverilmişlerdir. Özellikle Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar, siyasal iktidarın söylem ve politikalarından da bağımsız değildir. Gerek bu yaklaşım gerekse de bu yaklaşımın sonucu olarak toplumun belli kesimlerinde oluşan  yaklaşımlar, toplumsal barışa ve birlikte yaşama duygusuna yönelen büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Geçen yıl bu saldırılarda 15’ten fazla kişi yaşamını yitirmiştir. Saldırılar artarak devam etmekte ve çok riskli bir boyuta doğru gitmektedir.

Konya’nın Meram ilçesinde Mayıs 2021 tarihinde başlayan tehdit ve saldırılar sonrasında, 10 Temmuz 2021 tarihinde aynı yerde oturan bir Kürt aileye ırkçı bir grup saldırmış ve 7 kişi yaralanmıştır. 19 Temmuz 2021’de Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde, berbere giden mevsimlik tarım işçilerine “Kürtçe” konuştukları gerekçesiyle ırkçılarca saldırılmış 2’si kadın 7 Kürt yaralanmıştır. Mevsimlik Kürt işçilere yönelik bu saldırılar birçok yerde başka zamanlarda da yaşanmıştır. 21 Temmuz 2021’de Ankara’nın Altındağ ilçesinde başka bir Kürt aileye saldırılmış ve 4 kişi silahla yaralanmıştır. 22 Temmuz 2021’de yine Meram’da Çarıklıköy mahallesinde yaşayan Diyarbakırlı Dal ailesine Karhöyük Mahallesi’nde bulunan 60 kişilik ırkçı grup tarafından saldırılmıştır. Saldırıda Hakim Dal isimli Kürt yurttaş öldürülmüştür. En son dün Konya’da 7 kişinin katledilmesi ile sonuçlanan saldırı, bu ırkçı saldırıların devam ettiğini göstermektedir.

Yapılan ırkçı saldırıların hızlı bir şekilde soruşturulması, önleyici tedbirlerin uygulanmasında görevi ihmal eden ilgili kamu görevlilerinin, emniyet amirinin ve il valisinin görevden el çektirilmesi gerekmektedir. Başta tüm idareci ve yetkililerin de ayrımcı ve ırkçı açıklamalarına derhal son vermeleri ve toplumun herhangi bir kesimini bir bütün olarak dışlayan, kriminalize eden ve ötekileştiren uygulama ve söylemlerin durdurulması gerekmektedir. Yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine ve toplumsal travmalara yol açan bu saldırıları kınıyor, Kürt kimliğine ve Kürtçe’ye yönelik her türlü ırkçı saldırıya zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmesini, söz konusu saldırılara karşı gerekli tüm tedbirlerin derhal alınmasını talep ediyoruz. Tüm toplum kesimlerini, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini bu ırkçı eğilime karşı toplumsal bütünlüğü savunmaya davet ediyoruz.

İmzacı Kurumlar

EMEP VAN İL ÖRGÜTÜ

ESP VAN İL ÖRGÜTÜ

İNSAN VE ÖZGÜRLÜK PARTİSİ VAN İL ÖRGÜTÜ