BASINA VE KAMUOYUNA

07 Ekim 2020

BASINA VE KAMUOYUNA

Mezopotamya Haber Ajansı Van Bürosu ile Jinnews muhabirleri arasında yer alan Adnan BİLEN, Cemil UĞUR, Şehriban ABİ, ajans çalışanı Fehim ÇETİNER ile ajans çalışanı olmayan Nazan SALA ile Şükran ERDEM 06.10.2020 günü sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınmış, gazetecilerin fotoğraf makinelerine, kamera ve teknik malzemelerine yapılan aramalar neticesinde el konulmuş, akabinde haber bürolarında ajans temsilcisi olmadan arama yapıldığı ve bir çok materyale el konulduğu öğrenilmiştir.

Gözaltına alınan gazeteciler ile avukatları, alınan avukat görüş yasağı kapsamında 24 saat görüştürülmemiş, kısıtlılık kararı olan soruşturma kapsamında gazeteciler hakkında 4 gün gözaltı kararı verilmiştir.

Basın emekçilerine yönelik bu baskı ve yıldırma politikası ifade özgürlüğünün açık ihlali ve siyasi iktidarın yargı yoluyla özgür basını ve toplumu dizayn etme çabasından başka bir şey değildir. İfade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Kamuoyunu ilgilendiren ve yurttaşın bilgi alma hakkı kapsamında, gazetecilerin özgürlüğünün korunması, devlete, Anayasa tarafından yüklenmiş en temel yükümlülüklerden biridir. Anayasa’nın 28. Maddesinde de belirtildiği üzere basın hür olmalıdır ve sansüre tabi tutulamaz. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla mükelleftir.

Daha önce defaatle belirttiğimiz üzere; GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR. Mezopotamya Haber Ajansı ve Jinnews muhabirlerine yönelik gözaltı işlemleri
keyfi olduğu gibi, Anayasaya, hukuka ve demokratik toplum gereklerine aykırı olup, gözaltı işlemlerine son verilerek basın emekçilerine yönelik baskıya ve sindirmelere son verilmesini beklediğimizi kamuoyuyla ile saygıyla paylaşırız.

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 467 - Çoğul : 1932 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 534936 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2258187 ]|-