22 Haziran 2020

BASINA ve KAMUOYUNA

Kamuoyunun malumu olduğu üzere; Avukatlık Kanunu’nda yapılması planlanan değişikliklere karşı Baroların başlatmış olduğu eylemsellik kararı doğrultusunda Van Barosu olarak Van Adliyesi önünde basın açıklaması yapılarak Baro Başkanımız ve meslektaşlarımız Ankara’ya doğru yürüyüşe geçmişlerdir. Türkiye genelinde Baro Başkanlarının günlerdir sürdürdüğü ‘’Savunma Yürüyor’’ eylemi eylemsellik kararı gereği bugün Ankara’da yapılacak olan basın açıklaması ile sonlandırılacaktı. Ancak gelinen noktada Baro Başkanlarımızın bu yürüyüşü kolluk tarafından engellenmiştir.

Türkiye’nin dört bir köşesinden Ankara’ya yürümek üzere Anayasal haklarını kullanan 60 yakın Baro Başkanı Ankara girişinde kolluğun haksız, hukuksuz, orantısız müdahalesiyle karşılaşmıştır. Bazı Baro Başkanları fiziksel müdahaleye uğramış Van Barosu Başkan Yardımcımız Av.Hamza ÇİFTÇİ müdahale esnasında kolluk tarafından tekme ve itiş kakış sonucu yaralanmış, Gaziantep Baro Başkanımız ise kolluk tarafından polis kalkanlarıyla darp edilmiştir. Ayrıca Baro Başkanlarının üzerine kolluk araçlarının sürüldüğü görüntülerden anlaşılmaktadır.

Bizler Van Barosu olarak kolluğun hukuksuz davranışlarına tabi ki alışığız. Bu durum son zamanlarda hukuksuzluğun da ötesine geçerek pervazsız bir hadsizlik haline evrildiği  tartışmasızdır. Bütünüyle barışçıl şekilde gerçekleşen ve Avukatlar ile Baroların haklı taleplerinin dile getirildiği bu yürüyüşe Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile korunan Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş hakkını ortadan kaldıracak şekilde yapılan keyfi hukuksuz ve ölçüsüz müdahale Avukatlık mesleği açısından talihsiz utanç verici ve bir o kadar da kabul edilemezdir.

Utanç vesikası haline gelen bir Baro Başkanı’nın cübbesinden çekilerek engellenmeye çalışıldığı fotoğrafı veren kolluğa da ayrıca şunu hatırlatmak isteriz ki; Bugün durdurmak için asıldığın o cübbe yarın haklarının savunulması için sığınabileceğin tek limandır. Bizler bu yürüyüşü kendimiz için değil, istisnasız bütün Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının haklarını korumak için yapıyoruz. Gün gelecek herkes o asıldığın cübbeye sığınmak zorunda kalacaktır. Unutulmamalıdır ki, Avukatın sesi kesilirse yurttaşların nefes kesilir.

Bizler Van Barosu’na kayıtlı Avukatlar olarak bizim adımıza Anayasal haklarımızı kullanan Baro Başkanlarımıza yapılan bu hadsizliği kabul etmediğimizi, sorumluları hakkında yasal her türlü mücadeleyi vereceğimizi Avukatlık mesleğinin onuru için yasal zeminde her türlü eyleme hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

VAN BAROSU

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 636 - Çoğul : 2628 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 520252 - Toplam Çoğul Ziyaret : 2196394 ]|-