24 Şubat 2020

BASINA VE KAMUOYUNA;

23.02.2020 günü İran merkezli meydana gelen deprem nedeniyle İran sınırında bulunan Van Başkale’ye bağlı Özpınar (Elbês), Güvendik (Elezî), Gelenler (Kîrato), Böğrüpek (Xanik) ve Kaşkol (Qeşqol) köylerinde yıkımlar oluşmuş, bu yıkımlarda 9 yurttaşımız vefat etmiş, 60’tan fazla yurttaşımız ise yaralanmıştır. Deprem nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, enkaz altından yaralı olarak kurtarılan yurttaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

24.02.2020 günü Baro Başkanı Av. Zülküf UÇAR ile Baro Başkan Yardımcısı Av. Hamza ÇİFTÇİ ve Baromuz üyeleri meslektaşlarımız Av.Ömer ALAGÖZ, Av.Resul ARSLAN, Av.Zafer DÜNDAR, Av.Uğur DERE ve Av.Tekin MÜHİRCİ’nin  katılımlarıyla depremin etki ettiği köyler ziyaret edilerek yaşanan felaketin sonuçları yerinde gözlemlenmiş, depremden zarar gören vatandaşlarımızın ihtiyaçları belirlenmeye çalışılmış, bu kapsamda depremden zarar gören vatandaşlar, Afad görevlileri ve köy muhtarlarıyla görüşülmüş, vefat edenlerin yakınları ziyaret edilerek taziye dileklerinde bulunulmuştur.

Gözlemlerimiz;

Deprem nedeniyle köylerde ciddi derecede yıkımın meydana geldiği, aşırı soğuk hava ve evlerin yıkılmış olması sebebiyle vatandaşların çok zor bir durumda olduğu, dünden bu yana çadırların dağıtıldığı, çadırların büyük kısmının 2. gün dağıtılmaya ve kurulmaya başlandığı, yeterli sayıda görevlinin olmadığı, acil çadır ihtiyacı olan vatandaşların çadırları bizzat kurmaya çalıştıkları, ancak çadırların gün sonuna kadar tamamının kurulacağı bilgisi verilmiş ise de yeterli sayıda görevlinin olmaması nedeniyle tamamımın kurulmasının mümkün olmadığı, birinci günün akşamında vatandaşların bir kısmının çadır verilmemesi nedeniyle evlerinin önünde ateş yaktığı, bölge insanının hayvancılıkla ile geçinmesi nedeniyle hayvanlar için de çadırların bir iki gün içerisinde  kurulacağının bilgisinin vatandaşlara verildiği, AFAD tarafından her köyde belirlenmiş noktalarda yemek dağıtıldığı, ancak evlerinin önünden ayrılamayan vatandaşların merkezi noktalardan dağıtılan yemeklere ulaşmakta problem yaşadığı, çadır ve ısınma gibi ihtiyaçların gecikmeli de olsa karşılandığı, vatandaşlarımızın kıyafet, bot, temel gıda ve battaniye gibi ihtiyaçlarının olduğu, yıkılan evlerin büyük çoğunluğunun kerpiç veya taştan olduğu tespit edilmiştir.

Önerilerimiz;

1- Yaşanan depremin yıkıcılığı ve havanın aşırı soğuk olması dikkate alınarak görevli personel sayısında artış sağlanarak her ailenin geçici olarak barınabileceği çadırlar ivedilikle kurulmalıdır.

2- Barınma hususunda alınacak geçici önlemlerin yeterli olmayacağı gözetilerek  vatandaşların barınmalarını sağlayacak konteynerlerin bir an önce kurulması gerekmektedir. Yine artçı sarsıntıların hala devam ediyor olması dikkate alınarak vatandaşın can güvenliği için tehlike barındıran hasarlı binalar tamamen yıkılmalı, enkaz kaldırma işlemleri tamamlanmalıdır.

3- Vatandaşlara sunulan sıcak yemek ve su dağıtımının sürekliliği sağlanmalı, gerek evlerinin önünden ayrılamayan gerekse de yolların aşırı çamurlu olduğu dikkate alınarak sıcak yemek ve su desteğinin paravan araçlarla doğrudan vatandaşa ulaştırılması sağlanmalıdır.

4- Mağduriyetin boyutu dikkate alınarak vatandaşlara acil maddi destek sağlanmalı, manevi ve psikolojik destek de gecikmeden verilmelidir.

5- Bölge halkının geçiminin hayvancılık olduğu, hayvanların bir kısmının da depremde telef olduğu, kalanların ise soğuk havadan etkileneceği dikkate alınarak acilen hayvan barınaklarının, çadırlarının kurulması gerekmektedir.

Saygılarımızla. 24.02.2020

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 515 - Çoğul : 1811 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 419004 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1786136 ]|-