13 Kasım 2019

İpekyolu Belediye Eş Başkanları Azim YACAN ve Şehzade KURT 08/11/2019 günü gözaltına alınmışlardır.

Henüz gözaltında iken, İçişleri Bakanlığı tarafından 09/11/2019 tarihinde İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim YACAN ile ilgili, hakkında devam eden soruşturma gerekçe gösterilerek görevinden alınarak, yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atanmıştır.

Gözaltına alınan Belediye Eş Başkanları 12/11/2019 tarihinde çıkarıldıkları mahkemede tutuklanmışlardır.

İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce de İpekyolu Belediyesine seçilen eş başkanların yerine kayyum atanmış, 31 Mart 2019 seçimlerinde %54 oranında oy alarak seçilen HDP’li İpekyolu Belediye eş başkanları ile ilgili yürütülen süreç kurumlar arasındaki işbirliğinin en sonki somut örneğidir: Önce yargı tarafından soruşturma açılarak gözaltı yapılır. Daha sonra İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma gerekçesiyle kayyum atanır. Nihayetinde de yargı, tutuklama kararı verir.

Halk iradesinin iki işlemle nasıl derdest edildiği açıkça ortadır. Halk iradesine yönelik bu işlem ve kararların hukuksuz olduğunu belirtiyor, hukuksuzlukları şiddetle kınadığımızı tarih sayfalarına şerh olarak düşüyoruz.

Temel amacın salt belediyelere kayyum atamak olduğu o kadar belli ki, soruşturma sonucunun dahi beklenilmesine gerek görülmemiştir. En azından usulen de olsa soruşturma sonucunun beklenilmesi gerekirdi. Ancak ne usul ne de esas dikkate alınmamaktadır. Anayasanın ve yasanın açık hükmü olan GÖREVİ GEREĞİ İŞLENEN SUÇLAR NEDENİYLE GÖREVDEN ALINABİLECEĞİNE dair mevzuat hükümleri dikkate alınmıyor, hiçe sayılıyor. Yok sayılan bu maddeler, işbirliği neticesinde Yargıçlar tarafından da dikkate alınmıyor. Nitekim 19 Ağustos’tan bu yana görevden alınan Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanların açtığı davalarda mevzuat hükümlerinin yargıçlar tarafından halen de uygulanmadığını müşahede ettiğimizden biliyoruz. Usul ve esası dikkate alması gerekenleri denetleyen makam (yargı), denetim mekanizmasını işlevsiz bırakmıştır.

Daha önce de ifade etmiştik, tekrar ifade ediyoruz: Kayyum kararı seçmenin tercihine, halkın iradesine, sandığa, demokrasiye karşı açıkça yapılmış bir DARBEDİR.

Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri mazbata verilmeyerek halk iradesi gasbedilmiş, Büyükşehir Belediye Başkanlığına kayyum atanmış, Erciş, İpekyolu gibi en büyük ilçe belediye eş başkanları tutuklanarak yerlerine kayyum atanmıştır. Van halkının iradesi, İçişleri Bakanlığı tarafından tamemen derdest edilmiştir. Seçim, demokrasi, yerel ve yerinden yönetim ilkeleri rafa kaldırılmış, Van halkı artık seçimle değil atama ile yönetilmeye başlanmıştır.

Yine 13.11.2019 tarihinde Diyarbakır Yenişehir Belediye Eş Başkanı Belgin Diken, Hazro Belediye Eş Başkanı Ahmet Çevik, Şırnak İdil Belediye Eş Başkanı Songül Erden ve Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belediyesi Eş Başkanı Orhan Çelebi’nin yerine haklarındaki soruşturmalar gerekçe gösterilerek ilçe kaymakamları kayyum atanmıştır.

Demokratik kamuoyuna sesleniyoruz:
Hukuksuzluğa karşı her zaman hukuku savunacağımızı, demokrasiye karşı yapılan bu darbeye karşı dik bir şekilde duracağımızı ve aynı duruşu tüm demokratik kamuoyunun göstermesini istiyoruz.

Saygılarımızla…

VAN BAROSU BAŞKANLIĞI

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 624 - Çoğul : 2146 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 340227 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1523172 ]|-