BAROMUZDAN YENİ ADLİ YILA İLİŞKİN AÇIKLAMA

02 Eylül 2019

Bizler,

Hukukun üstünlüğüne her daim inanan, adaleti her koşul ve şartta arayan, hukuksuzluklara karşı sessiz kalmayan, insan haklarını hiç bir güç ve ideolojiye bağlı kalmaksızın var gücüyle savunan, yargının gerçek anlamda tam bağımsızlığı için mücadele eden bir meslek örgütünün üyeleriyiz. Omuzlarımızda taşıdığımız bu onurlu yükün farkındayız. Yargının büyük bir hızla siyasallaştığı bir dönemde bağımsız yargının egemen olduğu, yargı erkinin yürütmeden tamamen ayrıldığı günlere ulaşacağımıza dair inancımızı hiç bir zaman yitirmedik, yitirmeyeceğiz.

Van Barosu Yönetim Kurulu’nun üyeleri olarak Yargıtay Başkanlığının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacak olan adli yıl açılışına katılmayacağımızı, Yargıtay Başkanlığının programı yargı bağımsızlığı gereğince Yargıtayın kendisine ait bir binada yapması gerektiğine dair düşüncelerimizi içeren yönetim kurulu kararımızı usul ve esaslar gereğince bildirmiştik. Ancak süreç içerisinde Baroların Yönetim Kurullarınca alınan kararlar ve bağımsız yargıya dair düşünceler gerek hükümet içerisinde yer alan bazı kesimler gerekse de başkaca kesimler tarafından terörize edilmeye çalışılmış, bağımsız yargı için mücadele eden Barolar ve yöneticileri birer suçluymuş gibi değerlendirilmelere tabi tutulmuştur. Unutulmamalıdır ki Barolar yargı bağımsızlığı adına hiç bir zaman susmadı, susmayacaktır.

Bizler, Van Barosunun olarak siyasallaşma yönünde olan yargının gerçek anlamda bağımsızlığa ulaşması için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz.

Bizler, meslektaşlarımızın ülkenin her bir köşesinde saldırılara uğradığı, öldürüldüğü, hukuksuz bir şekilde tutuklandıkları hiç bir dönemde sessiz kalmadık, sessiz kalmayacağız.

Bizler, kamu görevlileri, işçiler, çalışanlar OHAL KHK’ları ile hukuksuzca mesleklerinden ihraç edilip açlığa sefalete mahkum edildikleri bir dönemde susanlardan olmayacağız.

Bizler, mazbataları verilmeyen Belediye Başkanlarına uygulanan hukuksuzlukta da yenilen İstanbul seçimlerinde de susmadık, kayyum atama yöntemi ile halk iradesinin gasp edildiği bir dönemde de susmayacağız, hakkını arayan ve iradesine sahip çıkmak isteyen yurttaşlara da desteğimizi sunmaya devam edeceğiz.

Çorlu’da, Soma’da ihmaller sonucu katledilen vatandaşlarımızın da yanında olmaya devam edeceğiz, artan çocuk istismar ve tecavüzlerine karşı da, gün aşırı okuduğumuz haberlerden de bilineceği üzere şiddet gören kadınların da her zaman yanlarında olup, hukuki desteği vermeye devam edeceğiz. Katledilen kadınların faillerinin en ağır cezalara çarptırılması için sesimizi ve desteğimizi asla kısmayacağız.

Bağımsız yargının 3 ayağından biri olan ve öyle de kalması gereken Baroların ve avukatların yok sayıldığı, il adliyelerinde yapılan adli yıl açılış törenlerine davet edilmediği, Baroların yürüttüğü çalışmaların ve avukatların yürüttüğü mesleki faaliyetlerin terörize edildiği bir dönemde yargı bağımsızlığı için yürüttüğümüz mücadeleyi daha da büyüteceğiz.

Bizler tüm inanç ve hayallerimizi gerçek anlamda bir yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü üzerine kurduk, bu inancımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz.

Bu vesileyle evrensel hukuk kurallarının hakim olduğu, hukukun üstün olduğu, insan haklarının ihlal edilmediği, meslektaşlarımızın şiddete ve hukuksuz tutuklanmalara maruz kalmadığı, tüm yargı mensuplarının yalnızca ve yalnızca adaletin tesisi için çaba verdiği bir dönem olması temennisiyle yeni adli yılın tüm meslektaşlarımıza ve hukuk camiasına hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunarız.

Van Barosu Başkanlığı

ONLINE KİŞİ : ( 0 ) --|[ Bugünki Ziyaret Tekil : 93 - Çoğul : 298 ]| - |[ Toplam Tekil Ziyaret : 320719 - Toplam Çoğul Ziyaret : 1447764 ]|-