20 HAZİRAN DÜNYA MÜLTECİLER GÜNÜNE DAİR BASIN AÇIKLAMASI

20 Haziran 2019

20 Haziran Dünya Mülteciler Gününe Dair Basın Açıklamasıdır
                                                                                                                       20/06/2019
Savaş, çatışma, zulüm nedeniyle en az 70 milyonu aşkın kişinin zorla yerinden edildiği günümüzde dünya genelinde mültecilere hizmet veren, dayanışmasını ifade eden, mülteci hakları için savunuculuk sağlayan bir çok insan ve kurum var. Ancak ne yazık ki evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda bırakılanlarla dayanışma içinde olan, destekleyen, hizmet verenlerden çok mültecileri ve yasal çerçeve içinde mültecilerin hak, adalet ve hizmetlere erişimine destek veren, dayanışma içinde olanları kriminalize eden, yaftalayan, dışlayan, hedef gösterenlerin sesleri daha yüksek çıkıyor. Yasalar çerçevesinde mültecilerle destek ve dayanışma içinde olmak adeta bir suç haline getiriliyor.
Akdeniz’de batan tekne ve gemilerdeki mülteci ve göçmenleri kurtarma operasyonları düzenleyen sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini yasaklayan, denizdekilere yardım eli uzatan özel tekne ve gemilere suçlu muamelesi yapan; denizden kurtardıklarını bir limana götüren gemilere limanlarını kapatan İtalya, Malta, İspanya gibi AB üyesi ülkeler; mültecilere hizmet verenleri yasadışı faaliyette bulunmakla suçlayarak, hapis cezası öngören yasalarıyla Macaristan bu alanda hizmet veren sivil toplum kuruluşlarına yönelik tehdit ve baskılara örneklerdir.
Türkiye’de yasal çerçevede ve yetkili makamların bilgileri dahilinde mültecilere insani yardım veren, psiko-sosyal destek sağlayan, uyum çalışmalarına destek veren, hak ve hizmetlere, adalete erişime destek veren sivil toplum kuruluşları hakkında, bir soruşturma/kovuşturma veya mahkeme kararı olmaksızın, mesnetsiz bir şekilde yasadışı faaliyetlerde bulunulduğuna dair bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde, alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının bazı medya kuruluşları tarafından hedef olarak gösterilmesini, yasadışı faaliyetlerde bulunulduğunu iması ile karalanmasını üzüntü ile karşılamaktayız.
Bu bağlamda, mülteci ve göçmenlerin adalete erişimi konusunda önemli bir rol oynayan avukatlara yönelik gittikçe sertleşen muamele ise, kamu görevi yürüten avukatların mesleğini yapmasını engellemeye yönelik bir çeşit baskı ve tehdit haline dönüştüğünü tanık olmaktayız. Yakın bir geçmişte bir geri gönderme merkezinde bir grup avukatın iki saate yakın küçük ve havasız bir odada kilitli kalması buna bir örnektir. Geri gönderme merkezlerinde yaşanabilecek ihmal ve ihlallere karşı müvekkillerini uyaran, mesleğine uygun bir şekilde müvekkillerinin uğradığı hak ihlallerini gündeme getiren,  avukatlık mesleğini küçük düşürücü muamelelere karşı çıkan avukatlara, avukatlık mesleğinin sağladığı hak ve imkanları kötüye kullanmak, düzen ve işleyişi bozmak, görevlilerin görevlerine yerine getirmesini engellemek gibi gerçekle bağdaşmayan suçlamalarla cezalandırılmasının istenmesini esefle karşılıyor ve kınıyoruz.
Mültecilere ve onlarla dayanışma içinde olan, hizmet verenlere karşı bu tür söylem ve suçlamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari ve yargısal süreçlerin yerine getirilmesini bekliyoruz.
Van özelinde de özellikle bu yıl içerisinde İran sınır hattında donarak yaşamını yitiren 25 sığınmacı/göçmenin trajik sonlarına dikkat çekmek isteriz. Basın Açıklamamız ekinde sunduğumuz rapordan da görüleceği üzere sığınmacı ve göçmenlerin her geçen yıl artan sayıda düzensiz yollardan ülkeye girmeye çalışırken hayatını kaybettiği ve bu durumun ülkelerin göç ve sığınma politikalarıyla yakından ilişkili olduğu açıktır. Bu vesileyle Dünya Mülteciler Gününde Van Barosu olarak hükümete ve ilgili otoriterlere sığınmacı ve mültecilere ülkeye yasal ve güvenli erişim kanallarını açarak; şeffaf,etkin ve erişilebilir sığınma prosedürlerini hayata geçirmesi çağrısında bulunuyoruz. ​​​​​​​
                                                                                            Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ.http://www.vanbarosu.org.tr/uploads/1881.docx
1